Nachhaltige Ernährung

Duurzame voeding

Om klimaatverandering tegen te gaan, moeten we veel van ons gedrag veranderen en op sommige vlakken overstappen op duurzamere alternatieven. Een van de grootste veranderingen moet in onze eetgewoonten zitten, en daarom leggen we in dit artikel uit hoe je kunt overstappen op een duurzaam dieet en waarom dat zo belangrijk is.

Hoe eet jij duurzaam?

Ongeveer 51 procent van de wereldwijde CO2- uitstoot is toe te schrijven aan de voedingsmiddelenindustrie en de bijbehorende landbouw . ​​Daarbij komen nog milieubelastende processen, zoals het gebruik van meststoffen en pesticiden, het massale gebruik van hulpbronnen die nodig zijn voor de productie en het gebruik van land voor veeteelt of veevoerproductie. Dit heeft natuurlijk ook rampzalige gevolgen voor de biodiversiteit van onze planeet en draagt ​​enorm bij aan het uitsterven van soorten. U kunt hier meer over lezen in onze vorige blogpost . Om nog maar te zwijgen van de erbarmelijke omstandigheden waaronder de dieren worden gehouden en de overbevissing van onze oceanen .
voedingsindustrie
Maar wat wordt er precies bedoeld met duurzame voeding? Volgens de definitie heeft een duurzaam dieet een minimale impact op ons milieu , zorgt het voor de voedselvoorziening voor huidige en toekomstige generaties en beschermt en respecteert het biodiversiteit en ecosystemen. Bovendien moet een duurzaam dieet cultureel passend, toegankelijk , betaalbaar en eerlijk verdeeld zijn. Vanuit gezondheidsperspectief omvat dit aspecten zoals veiligheid en gezondheid en het verbeteren van natuurlijke en menselijke hulpbronnen.
Hoe dit in de praktijk kan worden gebracht, leggen we in de volgende paragrafen uit. Het is de moeite waard om verder te lezen!

Veel fruit en groenten

Een eerste stap naar een duurzaam en gezond dieet is natuurlijk het eten van groenten en fruit. Er zijn echter een paar dingen om in gedachten te houden:

Vermijd plastic

Vermijd plastic verpakkingen bij het kopen van groente en fruit zoveel mogelijk. Een manier om dit te doen is door verse producten te kopen en diepvriesproducten te vermijden. Als een hele pompoen bijvoorbeeld te veel is voor eenmalig gebruik, kun je hem gewoon in stukken snijden en thuis zelf invriezen. Een andere tip die je waarschijnlijk al een paar keer hebt gehoord, is om de kleine plastic zakjes die je in de groente- en fruitafdeling koopt te vermijden. Je kunt in plaats daarvan een katoenen groente- en fruitzak kopen die je altijd bij de hand hebt. Meer tips over hoe je plastic op andere vlakken kunt vermijden, vind je hier .

Gevarieerd fruit en groenten

Een groot probleem voor ons milieu is de teelt van monoculturen . Zo wordt een biodivers regenwoud gekapt om er uitsluitend avocadobomen te planten om aan de grote vraag naar deze populaire vrucht te voldoen. Daarom is het beter om gewoon een beetje te experimenteren en te proberen verschillende soorten in je dieet op te nemen. Er zijn ook fantastische lokale alternatieven voor veel trendy voedingsmiddelen, zoals de açaibes.

Winkel seizoensgebonden

Probeer je groente- en fruitkeuze zo seizoensgebonden mogelijk te plannen. Dit betekent dat je simpelweg rassen koopt die hier in die tijd van het jaar geteeld of geoogst kunnen worden. Zo vermijd je onnodig lange transportroutes voor je eten vanuit andere delen van de wereld. Want laten we eerlijk zijn, aardbeien smaken sowieso veel lekkerder in de zomer, en in de winter kunnen we ze waarschijnlijk wel missen! Vooral in het begin is het een goed idee om een ​​seizoenskalender te gebruiken die je een overzicht geeft van de seizoensrassen per maand. Je kunt hiervoor online talloze plannen vinden, bijvoorbeelddeze .

Kweek het zelf

Misschien ga je zelfs nog een stap verder en verbouw je je eigen groenten, fruit en kruiden. Transparanter kan het niet, en we kunnen bevestigen dat het een geweldig gevoel is om je eerste tomaten te zien groeien ;) Dankzij vele innovaties wordt het steeds gemakkelijker om zelf voedsel te verbouwen zonder een grote tuin, gewoon op je balkon of zelfs in je eigen keuken. Kijk ook eens naar volkstuinen in jouw stad.
Tuinbouw duurzame voeding gemeenschapstuinen

Vermijden van dierlijke producten

Een belangrijk aspect van een duurzaam dieet is het vermijden van dierlijke producten. Het is namelijk een feit dat een veganistisch dieet het meest ecologisch verantwoord is. Dit is grotendeels te danken aan de mate waarin vleesconsumptie in de huidige samenleving is toegenomen en de omstandigheden waaronder de dieren worden gehouden. Veel bossen en regenwouden worden gekapt voor de veehouderij, niet als noodzakelijk weiland, maar vooral om veevoer zoals soja te verbouwen. En zoals we al weten, vormen deze monoculturen een bedreiging voor de biodiversiteit aldaar. Maar factoren zoals dierenleed, de gruwelijke bio-industrie , het risico op zoönosen (ziekten die van dieren op mensen worden overgedragen), antibioticaresistentie en verstoringen van de natuurlijke voedselketen, zoals overbevissing, spreken de consumptie van vlees en vis, of dierlijke producten in het algemeen, duidelijk tegen.
In deze blogpost hebben we je laten zien welke alternatieven er zijn voor het eten van vis, en dat het niet zo gezond is als vaak wordt beweerd. Maar er zijn tegenwoordig ook talloze alternatieven voor vlees en andere dierlijke producten. De beste bronnen van plantaardige eiwitten zijn sojabonen, linzen, kikkererwten, noten en havermout.
Vindt u het nog steeds moeilijk om te stoppen met het eten van dierlijke producten? Probeer dan toch uw consumptie te verminderen en let op de herkomst en de omstandigheden van het voedsel. Volgens de Duitse Vereniging voor Voeding vermindert bewuste vleesconsumptie de uitstoot van broeikasgassen met slechts twaalf procent.

Koop lokaal

Duurzaamheid omvat ook het aspect sociale duurzaamheid , en je kunt dit versterken door te kiezen voor kleine en regionale producenten in plaats van te winkelen bij grote discountwinkels. Een bezoek aan een wekelijkse markt of een lokale boer heeft ook als voordeel dat je direct weet waar de producten vandaan komen, lange transportroutes vermijdt en kunt genieten van vers, additievenvrij voedsel.

Minder voedselverspilling

Een belangrijk onderdeel van duurzaamheid is het waarderen, benutten en niet verspillen van beschikbare hulpbronnen. Dat brengt ons direct bij het onderwerp voedselverspilling. Volgens schattingen belandt een derde van de aankopen in particuliere huishoudens in westerse landen in de prullenbak. Je kunt dit voorkomen met deze simpele tips:
  • Invriezen, inmaken, conserveren, inmaken: veel etenswaren kun je langer bewaren zonder dat ze bederven. Experimenteer er maar op los!
  • Maak een boodschappenlijstje en een weekplan: Probeer op zondag al te bedenken wat je de volgende week wilt eten en schrijf een boodschappenlijstje. Dit helpt impulsaankopen te voorkomen. Ik doe dit altijd door simpelweg veel basisproducten te kopen die je kunt gebruiken om talloze gerechten te maken, zoals pasta, rijst, quinoa, groenten, fruit, brood en smeersels.
  • Weersta kortingen en voordeelpakketten: Ook al lijken sommige aanbiedingen erg verleidelijk, vraag jezelf af of je dit product echt nodig hebt en, vooral bij voordeelpakketten, zoals grote hoeveelheden aardappelen, of je ze echt allemaal kunt gebruiken
  • Nog eetbaar na de houdbaarheidsdatum: De meeste voedingsmiddelen zijn ook na de houdbaarheidsdatum (ten minste houdbaar tot) nog eetbaar en mogen daarom niet direct worden weggegooid. Controleer echter wel of ze nog goed zijn door kleine beetjes te proeven of gebruik tips en trucs van bijvoorbeeld internet om te bepalen of een ei nog eetbaar is.
  • Gebruik platforms die zich inzetten voor het verminderen van voedselverspilling : de populairste portals hiervoor zijn de TooGoodToGo -app en Foodsharing . Veel steden hebben ook Fairteiler-locaties waar je gratis eten kunt afhalen. Je kunt de locaties meestal vinden via de bijbehorende Foodsharing Facebook-groep.
  • Groenten en fruit die er niet perfect uitzien: Groenten en fruit die niet aan de norm voldoen, worden helaas vaak afgekeurd in supermarkten. De startup etepetete wil dit tegengaan en biedt dozen vol imperfecte (maar toch heerlijke!) producten aan.

De transitie naar duurzame voeding

Maar de overstap naar een duurzaam dieet lukt niet van de ene op de andere dag. Daarom hebben we een gids voor je gemaakt waarin staat hoe je je dieet stap voor stap duurzamer kunt maken.
  1. Om te beginnen is het belangrijk om je huidige consumptiegewoonten te kennen en kritisch te bekijken . Houd bijvoorbeeld precies bij hoe vaak je per week vlees of vis eet en in welke situaties. Kies je in de kantine voor vleesgerechten omdat er te weinig vegetarische opties zijn? Dan heb je al een oplossing en kun je overwegen om je lunch voortaan de avond ervoor al klaar te maken.
  2. Dit brengt ons bij de volgende stap. Meal prepping zorgt ervoor dat je geen kant-en-klaarmaaltijden hoeft te eten, zelfs niet in stressvolle tijden. Dit is niet alleen goed voor je gezondheid en portemonnee, maar vermindert ook de hoeveelheid verpakkingsafval.
  3. Je kunt hier ook beter op letten bij het boodschappen doen en voedsel met plastic verpakkingen vermijden. Nog beter is natuurlijk een bezoek aan een biologische winkel, een verpakkingsvrije winkel of zelfs de markt.
  4. Als je nog niet bij een biologische winkel winkelt, kun je ook letten op het land van herkomst en de productieomstandigheden van je eten. Dit is vaak gemakkelijk te herkennen aan biologische, Fair Trade of andere certificeringen. Fabrikant Tony Chocolonely zet zich bijvoorbeeld in voor slaafvrije cacaoteelt en labelt zijn chocolade dienovereenkomstig.
  5. Het hoogste niveau van duurzaamheid bereik je als je ook let op de ingrediënten en kritische ingrediënten zoals palmolie probeert te vermijden.

Uw trouwe metgezel voor duurzame voeding: de Earnest-app

Ter ondersteuning van je reis naar een duurzaam dieet, of een duurzamere levensstijl in het algemeen, raden we de Earnest -app ten zeerste aan. Deze geeft je een eenvoudig overzicht van je ecologische voetafdruk en helpt je deze te verkleinen met praktische tips voor elke dag. Je wordt ook uitgedaagd met spannende uitdagingen en beloond met beloningen voor de planeet, zoals het planten van een boom. Als het gaat om duurzame voeding, blinkt Earnest uit met receptideeën en informatie over ingrediënten! Maar neem gerust zelf een kijkje! Je kunt hier meer te weten komen over de Earnest-app.
U ziet het, via onze voeding kunnen we veel voor onze planeet doen en de biodiversiteit helpen beschermen!

Schrijf een reactie

Alle reacties worden beoordeeld voordat ze worden gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door hCaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van hCaptcha zijn van toepassing.