Welke geuren komen er in je op als je aan kersteten denkt? Je denkt waarschijnlijk niet aan een veganistisch kerstdiner , toch? Jarenlange traditie brengt vaak gerechten zoals gebraden gans en eend, vis of worstjes in de eetkamer. Raclette is ook erg populair. Een veganistisch kerstdiner kan toch niet? Wel, zeg ik! 
Vorig jaar wilde ik mijn familie ervan overtuigen dat je inderdaad een feestmaal zonder vlees kunt bereiden en toch van een heerlijke smaak kunt genieten. Ze waren sceptisch, maar kregen ongelijk.
 Veel veganistische foodblogs bieden je in deze tijd van het jaar creatieve alternatieven voor traditionele vleesgerechten. Vorig jaar wendde ik me tot mijn favoriete bloggers , Isa & Julia , van de fantastische blog " Zucker&Jagdwurst". 
 Ik wist dat er niets mis kon gaan met deze recepten! Vandaag wil ik graag de recepten met jullie delen die ik zelf heb uitgeprobeerd en getest.
Vlees met Kerstmis – niet echt een traditie?
Waarom associëren veel mensen het kerstfeest met vlees? Het komt zeker niet uit het christendom , waar de advent werd uitgeroepen tot vastentijd. Vlees mocht niet gegeten worden en werd ook op kerstavond zelf afgekeurd. Ook in Italië is het ongebruikelijk om op 24 december vlees te serveren; feestelijke braadstukken bestaan niet. Het aantal vegetariërs en veganisten groeit al jaren, dus het is tijd om veganistische gerechten voor de feestdagen te ontdekken!
 Mijn beproefde veganistische kerstmenu 

Voordat we aan het voorgerecht begonnen, zetten we vers brood met veganistische smeersels op tafel om onze eerste honger te stillen. Ik heb een insidertip voor je: dit zijn de smeersels van de "Essendorfer Genussschmelzerei". 
Vorig jaar hadden we "Black Greek", "Wild Garlic Horseradish" en "Cabbage Against Stupidity" (ja, zo heet het echt!) op tafel staan. Allemaal heerlijk en een echte aanrader. Je kunt in de winkel ook zoeken naar veganistische spreads. 

Bloemkool- en appelsoep met kaneelnoten
 Toegegeven, van de kaneelnootjes is niet veel meer te zien; ze zijn verdwenen. De aanpak van Isa & Julia oogt professioneler. Maar ik kan je vertellen: deze soep zit bomvol smaak, en je proeft zeker niet dat er geen dierlijke producten in zitten !
 Om snel te controleren hoeveel je nodig hebt, geef ik je een globale indicatie van de ingrediënten.
 Je hebt nodig: ui, teentje knoflook, prei, bloemkool, rode appels, olie, nootmuskaat, kurkuma, groentebouillon, groenteroom, zout en peper, gepelde hazelnoten, agavesiroop en kaneel
 Voor de exacte hoeveelheden en het volledige recept, bezoek de website van Isa en Julia.
 Ik heb het recept hier gelinkt. 
Veganistische goulash met gebakken dumplings en rode kool

 Het hoofdgerecht moest iets hartigs zijn. Een gerecht dat je het vlees niet zou laten missen, zelfs als je een vleesliefhebber bent. Wat is er nou beter dan goulash met traditionele rode kool en dumplings ? Voor mij, en dan vooral rode kool en dumplings, een smaak die ik associeer met de kerstdagen van mijn jeugd. Toegegeven, ik was aanvankelijk sceptisch of de goulash wel zou standhouden, maar na de eerste hap was ik meteen verliefd – en mijn familie ook!
 Om snel te controleren hoeveel je nodig hebt, geef ik je een globale indicatie van de ingrediënten.
 Je hebt nodig: paneermeel, uien, peterselie, plantaardige melk, bloem, zout en peper, nootmuskaat, olijfolie, rode kool, appel, witte wijnazijn, zwartebessengelei, laurierblad, kruidnagel, suiker, sojaschaafsel, mosterd, augurken, tomatenpuree, rode wijn, groentebouillon 
 Voor de exacte hoeveelheden en het volledige recept, bezoek de website van Isa en Julia.
 Ik heb het recept voor je gelinkt! 
Veganistische gebakken appelcrumble met marsepein crumbles
Je hoeft de zoete afsluiter van de feestmaaltijd niet te missen met een veganistisch kerstdiner! Wanneer de geur van gebakken appels en marsepein door het huis waait, kan zelfs de ergste kerstgrinch zich niet meer inhouden en bezwijkt hij eindelijk voor de kerstsfeer, beloofd!
 Om snel te controleren hoeveel je nodig hebt, geef ik je hier een globaal overzicht van de ingrediënten.
 Je hebt nodig: Appels, kaneel, kardemom, gemalen amandelen, citroensap, sinaasappelsap, gedroogde veenbessen, veganistisch vanille-ijs, marsepein, havervlokken, kokosbloesemsuiker, kokosolie, zout
Voor exacte hoeveelheden en gedetailleerde kookinstructies, bezoek de website van Isa en Julia. Ik heb een link naar het recept toegevoegd.
 Heb jij misschien al eens een veganistische kerst gevierd? Wat waren je ervaringen? Ik ben benieuwd naar je verhalen!
 Hartelijke groeten 
 Jouw Natalie 











    


